Medlem och eller sponsor

Välkommen vår 100:e medlem GunnarSjölin

Vill du också bli medlem eller sponsor för att stötta uppbyggnaden av skorstensfejaryrkets museum?

Klicka på länken. Medlem/Sponsor

Museidrömmen

En yrkes grupp en mytomspunnet yrke som har eget språk: Över femhundra år har Sotarna förhindrat brand, vem har inte läst Per-Anders Fågelströms, romaner Mina Drömmars stad där man fick följa Sotaren Johan runt bland husen på Söder. Går man tillbaka i historien under 1600 talet hade fler större bränder ödelagt, städer. Och krävt många liv. Under första delen av 1700 talet ödelade branden, Maria Kyrka samt stora delar av Södermalm. Sotningen har varit en samhällelig uppgift i många hundra år och sotaryrket är ett av de mest mytomspunna.


I England är det förknippat med god lycka att ha en sotare närvarande på bröllop efter att en sotare räddat en brud från ett skenande hästekipage på 1700-talet.


Den populärkulturella bilden av yrket blir  kanske som tydligast i Walt Disneys "Mary Poppins", där sotiga sotare dansar med rena och glada barn över hustaken sjungande: "Chim-Chim-Chirree!"


Under 1800-talet sköttes arbetet av barn som drogs med blödande kroppar genom skorstenar och rökgångar. Barnen köptes av sotarmästare från föräldrarna och fick snabbt lungorna förgiftade av soten.


Ett fåtal lyckliga överlevde till vuxen ålder och kunde gifta sig med änkan till sotarmästaren och få en titel och ett distrikt. Många historier o föremål har gått mellan Sotarna, Inget kunde vara längre från den historiska verkligheten.

Därför är vi några inom yrket som tycker att historiken ska dokumenteras och att sotningsverktygen som förändrats mellan seklerna ska visas och berättas om. Vårt museum finns på Gussarvsgatan 8 i Hedemora och på facebook där vi fått en stor skara som följer oss.

Men vi behöver Sponsorer och hjälp med finansiera, alla sponsorer engagemang – stora som små- är viktiga för oss. Diskutera med oss hur du vill att ditt arrangemangs, samarbete skall se ut. Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi Er. Det går också bra att swischa valfritt belopp till 123 387 93 27. 

Medlem/Sponsor